Chardonnay viinamari
Mitmenäoline viinamari

Chardonnay päev

chardonnay viinamarjad

25.05 tähistatakse rahvusvahelist Chardonnay viinamarja päeva!

Selle puhul kehtib Finewine e-poes ja veinipoes 22.05-28.05 sooduskupong: Chardonnay30

Sooduskupong annab kõigilt tavahinnaga veinidelt, mis sisaldavad chardonnay viinamarja, soodustust -30%

NB! 25.05 toimub Finewine ateljees Cardonnay veinide koolitus. Vaata lähemalt ja soeta pilet siit.

 

Chardonnay on maailma levinuim valge viinamarjasort, mis saab alguse Vana Maailma juurtest Burgundias. Suurimaks Chardonnay viinamarja kasvatajaks on Prantsusmaa, seejärel Ameerika Ühendriigid ja Austraalia. Olulisel kohal on sort ka Tšiilis, Uus-Meremaal ja Argentiinas.

Üks põhjus, miks inimesed Chardonnay’d armastavad, on selle mitmekülgsus. Chardonnay viinamarjadest valmivad maailma ühed ihaldatuimad ja hinnatuimad valged veinid Prantsusmaal ja Californias, aga ka kõige lihtsamad mahuveinid Uues Maailmas, eelkõige Austraalias. Kõigile leidub midagi.

Chardonnay veinide iseloomustus

Chardonnay maitsed varieeruvad sidrunikoorest ja kriidisest mineraalsusest küpse kollase õuna ning troopiliste puuviljadeni nagu ananass, virsik ja papaia. Sellest saagirohkest ning iga pinnase ja kliimaga kergesti kohanevast viinamarjast valmistatud veinide iseloom sõltub eelkõige kasvupiirkonnast ja veinimeistri käekirjast.
Prantsusmaal Burgundias valmistatakse Chardonnay’st mineraalset ja happelist Chablis’d ning täidlasi ja rikkalikke valgeid tippveine, mille maitses ja aroomis leidub võid, pähklit, mandlit ja troopilisi puuvilju ning millel on pikk arengupotentsiaal. Keskmise täidlusega Chardonnay-veinid sobivad hästi toekama kalaga, valge lihaga nagu kana ja sea sisefilee ning laagerdunud juustudega nagu Gruyère ja Gouda. Rikkalikud, jõulised, tammelaagerdusega ja kõrgema alkoholisisaldusega veinid saavad hakkama ka raskemate koorekastmete, rammusa grill-liha ja isegi jahilindudega.

Kuulsaimad Chardonnay veinid

Üks maailma armastatumaid kargeid Prantsuse valgeid veine Chablis jaguneb piirkonniti ja aedade järgi: 19% Chablis’ veinidest moodustab Petit Chablis, 66% Chablis, 14% Chablis Premier Cru ja vaid 1% Chablis Grand Cru, mis tuleb seitsmest kogu Chablis’ piirkonna parimast veiniaiast. Chablis’d on mõeldud joomiseks 2-3 aasta jooksul, et nende värskus ja elavus säiliks. Chablis 1er Cru tuleks ära juua 5-6 aasta jooksul. Chablis Grand Cru klassi veini võib keldris peita kuni 12 aastat, paremaid aastakäike ka 15 aastat.
Värske ja mineraalne Chablis sobib oma stiilse tsitruselise happelisusega suurepäraselt aperitiiviks värskete juustudega nagu kitsejuust, aga ka erinevate kalaroogade juurde. Chablis Premier Cru kõrvale võib proovida peale kalaroogade ka erinevaid koorikloomi. Chablis Grand Cru klassi veine sobib juua merivähkide, kammkarpide, krabide ja peenemate linnuliharoogade kõrvale.

Chardonnay – šampanja viinamarjasort

Chardonnay on ka üks kolmest peamisest viinamarjasordist, mida kasutatakse šampanja valmistamisel. Segušampanjadele annab ta lõhna ja sensuaalsust, 100% Chardonnay’st valmivad aga võrratult peened ja võluvad Blanc de Blancs šampanjad.

Chardonnay – kvaliteetcava`de viinamarjasort

Hispaanias, Kataloonia tuntuimas veinipiirkonnas Penedéses kasutatakse Chardonnay’d cava’de valmistamisel. Kvaliteetne vahuvein valmistatakse traditsioonilisel šampanja meetodil, veini pudelis järelkääritades. Cava on olemuselt veidi kergem ja happelisem kui šampanja, kuid alati ka taskukohasema hinnaga. Kindlasti sobib cava paljude tapas’tega (ehk Hispaania stiilis suupistetega), iseäranis kui veini on pisut tammevaadis laagerdatud. Olemuselt värsket ja head happelist vahuveini võib alati pakkuda ka aperitiiviks ning värskest kalast valmistatud eelroogade kõrvale.

Chardonnay veinide serveerimine

Nagu kõiki valgeid veine, tuleks ka Chardonnay’d serveerida jahutatult. Parim temperatuurivahemik on 10–11 °C, mille saavutate kahe tunniga külmkapis või 30–40 minutiga jääveevannis. Kui Chardonnay pudel jääb lõpetamata, pange sellele kork peale ja asetage vein külmkappi. Maitsed püsivad värsked kuni 2–4 päeva, peale seda hakkab vein oksüdeeruma, aga sobib veel toiduvalmistamiseks.

 

Faktid Chardonnay kohta:Chardonnay-Infographic

  • Maailma levinuim viinamarjasort
  • Pärineb Prantsusmaalt, Burgundiast
  • Sellest viinamarjasordist valmivad väga mitmekesised veinid
  • On üks šampanja viinamarjasorte
  • Cava`de üks viinamarjasortidest
  • Viinamarjasort, mis omab väga head säilitamispotentsiaali

Vaata meie valikusse kuuluvaid Chardonnay viinamarjasordist valmistatud veine.

Meie valikusse kuuluvad Chardonnay veinid:

Prantsusmaa
Prantsusmaa