Syrah veinid
Mis iseloomustab syrah viinamarjasorti ja Syrah/Shiraz veine?

Syrah viinamarjasort ja veinid

16. veebruaril tähistatakse ülemaailmset Syrah viinamarjapäeva!

Selle puhul on Fineiwne e-poes 16.02-18.02 kõik Syrah viinamarja sisaldavad tavahinnaga veinid -30% soodsamad. Sooduskood: Syrah

Syrah veine valmistatakse Syrah viinamarjasordist. See on klassikaline punane viinamarjasort, mille esimesed andmed pärinevad 1. sajandist eKr. See on pärit Prantsusmaalt Rhône Oru veinipiirkonna põhjapoolsematelt aladelt. Syrah on Dureza ja Mondeuse Blanche viinamarjasortide looduslik ristand. Prantsusmaa Côte Rôtie and Hermitage apellatsioonides on Syrah AOC poolt tunnustatud viinmarajasort. Côte Rôtie piirkonna Syrah veinid on naiselikumad – elegantsemad ja kergemad. Hermitage piirkonna Syrah veinid on mehisemad – tugevama kehaga, robustsemad ja parema säilituspotentsiaaliga.

syrah viinamarjakobar

Viinamarjasorti kutsutakse euroopas Syrah`ks, kuid uue maailma riikides Shiraz`ks. Suurim Syrah viinamarjade kasvataja on Prantsusmaa ja uues maailmas Austraalia. Tuntuim piirkond Shiraz sordile on Austraalias Barossa Valley. Viimasel ajal on hakanud seda sorti aga kasvatama ka Lõuna-Aafrika Vabariik, USA, Tšiili, Argentiina ja Hispaania. Uue-Maailma soojematel kasvualadelt pärit veinid on üldiselt marjasema ja moosisema maitseprofiiliga, kui Prantsusmaa veinid.

Selle viinamarjasordi marjad on väikesed ja tumedad. Sordil on kõrge värv- ja parkainete sisaldus ja see annab viinamarjale tugeva punakaslilla värvuse. Seetõttu on sellest valmistatud veinid ka tumeda sügava värvusega. Syrah viinamarjasort omab tugevat maitset; parkainete sisaldus vaheldub mõõdukast kõrgeni. Tavapäraselt võib Syrah veinide aroomis tunda nelki, pipart ja kaneeli. Maitsepaletis tunnete küpseid tumedaid marju (põldmarjad), pipart, kohvi ja šokolaadi.

Vanas Maailmas lastakse veinil tihti küpseda tammevaadis, Uues Maailmas aga viimistletakse tammeproprside või puruga, mis lisavad veinile tammiseid noote. Syrah viinmarjadest valmistatud veinid omavad head säilitamispotentsiaali.

Faktid Syrah ehk Shiraz viinamarjasordi kohta:

Syrah-maitsepalett

  • Viinamarjasort, millel on kaks nimetust Syrah ja Shiraz
  • Üks populaarsemaid ja enim kasvatatud punaseid viinamarjasorte
  • Keskmisest tugevate tanniinideni
  • Keskmisest tugeva happesuseni
  • Alkoholisisaldus tavaliselt: 13,5% – 15,5%
  • Aroom: muskus, nahk, pipra, lagrits
  • Maitse: pipar, vaarikad, murakad, mustikad, mustsõstrad, rosmariin, šokolaad, mustad oliivid
  • Hea säilituspotentsiaal
  • Sagedane tammeviimistlus
  • GSM=Syrah + Grenache + Mourvedre

Vaata meie valikusse kuuluvaid Syrah viinamarjadest valmistatud veine.

Syrah viinamarjasordist veinid