Pinot Noir päev
Iidne ja väärikas

Pinot Noir

18.08 tähistatakse rahvusvahelist Pinot Noir viinamarja päeva.

Selle puhul kehtib sel nädalavahetusel (18-20.08) kõigile tavahinnaga Pinot Noir veini sisaldavatele veinidele soodustus -30% kui kasutad sooduskoodi: PINOTNOIR

Pinot Noir on vana viinamarjasort– tõenäoliselt 2000 aastat või rohkem, algselt valitud metsviinapuude hulgast. Geneetiliselt on ta mitmekesine. Vähemalt kolm tema mutatsiooni on olulised iseseisvad sordid (Pinot Blanc, Pinot Gris ja Pinot Meunier) ning tema sugulus Gouais Blanciga on andnud vähemalt neli kuulsat järglast (Chardonnay, Aligoté, Melon ja Gamay).

 

Mille poolest erineb teistest viinamarjasortidest?pinot noir

Veinimeistrite arvates on Pinot Noir üks parimaid tumedaid marjasorte maailmas, sest sellest valmistatud veinid hiilgavad oma nõtke aroomi ja maitseküllusega. Samas on Pinot Noir’ kasvatamine töömahukas. Sort on madala saagikusega ja hilise küpsemisega tänu tihedalt kobarasse surutud marjadele. Õhukese kesta tõttu on ta ka tundlik otsesele kuumale päikesepaistele. Põhjapoolsetel jahedamatel aladel ei saa teda samuti kasvatada, kuna seal on sademeid rohkem ja mari on vastuvõtlik erinevatele seenhaigustele. Tänu sellele ongi maailmas vaid üksikud piirkonnad, mis sobivad selle sordi kasvatamiseks ideaalselt – Burgundia Prantsusmaal, Oregon Ameerika Ühendriikides ja Uus-Meremaa.

Pinot Noir veini iseloomustus

Noor ja kerge Pinot Noir on õhuline, graatsiline – vein, mis lausa hõljub klaasis, võrgutades joojaid oma lilleliste aroomide ja maitsetega, mis seostuvad puuviljade, metsaaluse ja suveõhtute soojade kividega. Selle kerged, elegantsed tanniinid lisavad lõhnale magusust ja vürtsi ning puuviljamaitsed on happesusega rõhutatud. Tekstuur on mahe ja nõtke, samas elav ja vahe.Pinot Noir tutvustus

Küps Pinot Noir võib olla vägagi keerukas. Burgundia Côte d’Or pärl on lõhna, maitse ja iseloomuga, millist ei ole ühelgi teisel sordil. Veinid on marjaselt täidlased, samas siidised ja jõulised, struktuursed, nende aroomis leidub tumedate metsamarjade ja luuviljaliste hõngu ning aimatavat röstist-suitsust animaalsust. Neid punaveine peetakse õigustatult maailma kõige elegantsemateks, sest veinidel on hiilgav arengupotentsiaal ning 10-15 aastat keldris küpsenud oivaline nektar vaimustab veinisõpru alati mitmekesise ja tervikliku aroomi- ja maitsebuketiga. Sellest piirkonnast (ja viinamarjast) pärineb ka Romanée-Conti Grand Cru – maailma hinnalisim punane vein, mille pudeli eest tuleb välja käia kümneid kuni sadu tuhandeid eurosid, olenevalt aastakäigust.

Lisaks punasele veinile saab Pinot Noir’st valmistada ka valget ja vahuveini ning väga heledat rosé’d, vin gris’d. Tulemuseks on omanäolised, nüansirohked ja peened veinid, mis on nauditavad igas oma arenguastmes. Kuulsaim Pinot Noir’st valmistatud vahuvein on Blanc de Noirs šampanja.

 

Meie valikuuse kuuluvad Pinot Noir veinid: