Sauvignon Blanc
Värskusest pakatav

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanci päritolu

Maailma üks populaarsemaid viinamarjasorte, hõbedasest-rohekast kuni kahvatukollaseni Sauvignon Blanc pärineb Prantsusmaalt Loire’ oru ülemjooksu piirkonnast, mida peetakse koos Bordeaux’ga selle sordi parimaks kasvukohaks. Ka tema nimetus tuleneb prantsuse keelest: sauvage – metsik, vigne – viinapuu, blanc – valge.

Viinamarjasordi iseloomustusSauvignon Blanc viinamarjad

Sauvignon Blanc’st valmistatud veinil on kergesti äratuntav karakter: mitte ükski teine vein ei meenuta lehtede, rohu ja metsavõlude maailma nii nagu nõtke tekstuuriga Sauvignon Blanc, mille pudelis väreleb nõgesevärske lõhn ja maitse.

SB klassikaliste sordipõhiste omadustega veinid pärinevad lubjakivise pinnasega veidi jahedamatest piirkondadest. Suud vett jooksma panev värskus avaldub eeskätt kahes kohas: Prantsusmaal Loire’ jõe orus (Sancerre ja Pouilly Fumé) ning Uus-Meremaal Marlborough’s.

Sancerre’ist pärit Sauvignon Blanc on alati võluvalt värske ja mahlaselt puuviljane ning happeline. Maitse on aromaatsem kui enamikul teistel valgetel veinidel, tooni annab värske õun või laim, lisaks niidetud muru. Pouilly Fumé on veidi täidlasem ja kerge suitsuse noodiga. Uus-Meremaa Sauvignon Blanc’d on mineraalsed, rohused ja värsked ning veidi magusa karusmarjase aroomi ja maitsega.

SB veinide säilitamine

Kui Loire’i ja Marlborough’ piirkonnas peetakse veinikeldris laagerdamist pigem mittevajalikuks, siis mujal töödeldakse Sauvignon Blanci siiski pisut uue tammega – eriti siis, kui see on segatud teiste valgete viinamarjade sortidega. Tulemuseks on sel juhul rahulikum, piimjam ja udusem rohelus. Bordeaux’ valgetes veinides on Sauvignon Blanc enamasti segatud Sémilloniga, andes tulemuseks täidlasema veini. Häid veine leiab ka Lõuna-Aafrikast ja Tšiilist pärinevate Sauvignon Blanc’de hulgast.

Veini ja toidu sobivusSauvignon Blanc infographics

Sauvignon Blanc sobib hästi grillitud mereandide ja kalast valmistatud eelroogadega ning on vääriliseks partneriks punasest kalast valmistatud eel- ja pearoogadele.

 

Faktid Sauvignon Blanc`i kohta:

  • Pärineb Prantsusmaalt Loire’ oru ülemjooksu piirkonnast
  • Nimetus tuleneb prantuse keelest – sauvage – metsik, vigne – viinapuu, blanc – valge.
  • Omab väga kergesti äratuntavat aroomi ja maitset
  • Sobib hästi mereandide juurde

Vaata meie valikusse kuuluvaid Sauvignon Blanc viinamarjasordist valmistatud veine.

Meie valikusse kuuluvad Sauvignon Blanc veinid: