Rahvusvaheline viski päev
Suitsune või pehme ja rikkalik?

Viski ja selle sordid

Viskit toodetakse kogu maailma erinevates riikides. See on üks kõige vanemaid ja populaarsemaid jooke maailmas ning seda on joodud juba aastasadu. Viski valmistamine on üks täpsemaid ja keerukamaid protsesse, mis nõuab palju aega, kannatlikkust ja täpsust.

Rahvusvaheline viskipäev on 20.05!

19.05-21.05 on sooduskupogiga: WHISKY25 kõik tavahinnaga viksid meie e-poes -25% soodsamad.

Valmistamine

Viski päritolu ulatub tagasi 15. sajandisse, kui seda hakati tootma Šotimaal. Esimene legaalne viskivabrik oli The Old Bushmills – Iirimaal. Sellel ajal kasutati viski valmistamiseks otra, mis oli kohaliku põllukultuuri tavaline saak. Kuid tänapäeval toodetakse seda kogu maailmas ja kasutatakse erinevaid teravilju – nisu, rukist, maisi ja odta. Valmistamisprotsess algab alati teravilja töötlemisest, et saada maltpuru, mida seejärel segatakse veega ja kääritatakse pärmi abil. Tootmine on jagatud kaheks peamiseks meetodiks: üks on tavaline ja teine topeltdestilleeritud viski. Tavalise viski valmistamiseks kääritatakse maltpuru kuni alkoholisisaldus ulatub umbes 5-10 protsendini. Seejärel destilleeritakse see segu kaks korda, et saada viski. Topeltdestilleeritud viski valmistamisel kääritatakse maltpuru, destilleeritakse kaks korda ja seejärel puhastatakse vesi ja jäetakse küpsema tammevaatidesse. Seega selle erakordse joogi valmistamise protsess on keerukas ja täpne ning see sõltub paljudest teguritest. Erinevad viskisordid pakuvad erinevaid maitseelamusi ja seega tasub proovida erinevaid viskisorte, et leida oma lemmik.

Viski sordid

Viskid on jagatud mitmeteks erinevateks sortideks, mis erinevad oma päritolu, valmistamismeetodi ja maitse poolest. Viskisorte on mitmeid ja neid nimetatakse tavaliselt nende päritoluriigi või piirkonna järgi, kus neid valmistatakse. Šotimaa viski on üks populaarsemaid viskisorte maailmas ja see on valmistatud odralinnase abil, mida küpsetatakse kuivatis turba abil. See on jagatud kaheks peamiseks tüübiks: üks on ühe teravilja ja teine on segatud viski. Iiri viski on valmistatud teraviljadest nagu oder, nisu ja rukis. See on topeltdestilleeritud ja küpsetatud tammevaatides, mis annab sellele erilise maitse. Ameerika viski on tavaliselt valmistatud maisist ja seda küpsetatakse uues tammevaadis. See annab sellele magusa maitse ja kuldse värvi. Jaapani viski on viimasel ajal üha populaarsemaks muutunud ning see on valmistatud šoti ja ameerika viski valmistamise meetodite kombinatsioonist.

Single malt on viski, mis on valmistatud üksnes ühest teraviljast, tavaliselt odralinnasest, ja mis on destilleeritud üksnes ühest destilleerimisahjust ühes viskitehases. Selle tulemusena on single malt viski puhas ja ühtlane maitse, ilma erinevate teraviljade segamisest tuleneva maitsevarieerumiseta. Single malt viski on sageli seotud Šoti viskiga, kuna Šotimaal valmistatakse suur osa single malt viskist. Šoti single malt viski on valmistatud odralinnasest, mis on kuivatatud turba abil ja destilleeritud kahes destilleerimisahjus. Single malt viski on kvaliteetne viskisort, mida hinnatakse selle puhta ja ühtlase maitse poolest. Kuna single malt viski on valmistatud üksnes ühest teraviljast, peetakse seda üheks viski kõige puhtamaks ja autentsemaks vormiks.

Populaarsemad viskisordid ja nende maitse- ja lõhnaomadused:

  1. Šoti viski – on tavaliselt tugev ja suitsune maitse. See on valmistatud odralinnasest, mis on kuivatatud turba abil, andes talle iseloomuliku maitse. Šoti viski on tavaliselt küpsenud tammevaatides vähemalt kolm aastat, mis annab sellele rikkaliku ja sügava maitse.
  2. Iiri viski – on kerge ja magusa maitsega. See on valmistatud erinevatest teraviljadest, nagu oder, nisu ja rukis, ning seda topeltdestilleeritakse, et saavutada sile ja õrn maitse. Iiri viski on küpsenud tammevaatides vähemalt kolm aastat ning selle maitse on sageli pehme ja rikkalik.
  3. Ameerika viski – on magus ja maitselt kerge. See on valmistatud maisist ja sellele lisatakse sageli rukist ja oder, et saavutada sügavam maitse. Ameerika viski on küpsenud uutes tammevaatides, mis annavad sellele magusa ja kergelt vürtsika maitse.
  4. Jaapani viski – on üldiselt sileda ja puhta maitsega. See on valmistatud šoti ja ameerika viski meetodite kombinatsioonist, kasutades peamiselt odralinnast ja riisi. Jaapani viski on küpsenud tammevaatides, andes sellele sügava ja pehme maitse.

Kokkuvõtvalt võib öelda, et viski on keeruline jook, mis nõuab palju kannatlikkust ja täpsust. Viski valmistamine on kunst, mis on ajaga täiustunud.  Erinevad viskisordid pakuvad erinevaid maitseelamusi. Iga jook on unikaalne ning see sõltub teravilja valikust, valmistamismeetodist ja tammevaatides küpsemise ajast ja viskimeistri käekirjast. Seega, kui soovite nautida head märjukest, tuleb teil uurida erinevaid viskisorte ja leida oma lemmik. Meie valikusse kuuluvad vikid leiad siit.

 

Meie valikusse kuuluvad viskid: