Vermuti päev

Mis on Vermut?

Vermuti sünnikohaks peetakse Torino linna Itaalias. Seal oli vermutil, kui ühel populaarseimal aperitiivil, väga kindel osa toidukorras. Aperatiiv avas söömaaja, tekitas isu ja aitas veeta aega söögi saabumiseni. Vermutit on läbi aegade nimetatud ka luksusveiniks, ehk siis veiniks, millel on rohkem maitset, lõhna ja kangust.

Kuidas Vermut (ehk Vermouth) valmib?gonzales-byass-vermut

Vermuti valmistamiseks kasutatakse vaid veini, ürte, maitseaineid, taimi ning piiritust, osadele lisatakse ka suhkrut. Maitsetaimede ja ürtide nimekiri, mida kasutatakse vermutite valmistamisel, on väga pikk ning paljud neist on ka tunnustatud ravimtaimed. Vermutis peab olema vähemalt 75% veini. Peamiselt kasutatakse joogi põhjana valget veini, vaid roosale pannakse värvi andmiseks juurde natuke punast veini. Veinile lisatakse seejärel vajaduse korral suhkrut ja taimseid lisandeid ning jäetakse nädalateks valmima. Kõige lõpuks lisatakse kange alkohol, et joogi alkoholi sisalduseks saaks 15–16%. Müüakse ka vermuteid, kus algmaterjalina ei ole kasutatud veini, vaid selle alget ning kogu kangus saadakse piirituse lisamisega. Sellised vermutid kuuluvad tavaliselt madalama hinnaklassi alkohoolsete jookide hulka. Traditsiooniliselt valmistati kuivi ja magusaid vermuteid, kuid tänapäeval on lubatud ka poolkuivad, poolmagusaid vermutid.

Kus Vermutit valmistatakse?

Paljud kuulsad vermuti tootjad on pärit Torinost ja selle ümbrusest. Laiema tutvuse saavutas vermut tänu vendadele Cinzanodele, kes tegutsesid samuti Torinos. Aastal 1862 esitlesid nad oma vermutit Londoni maailmanäitusel. Vermuti tegid aga maailmas kuulsaks võimsa turundusega Alessandro Martini ja Luigi Rossin. Nad kasutasid oma turunduskampaaniates kuulsaid näitlejaid, sponsoreerisid mängufilme, meelelahutusüritusi ja spordivõistluseid, kus nende kaubamärki eksponeeriti. Ka kuulsaim vermutikokteil kannab nime Dry Martini, kus kasutatakse kuiva vermutit koos džinniga. Samal ajal sai vermut tuntuks ka Hispaanias ning eriti Prantsusmaal. Kuulsamad sealsed kuiva vermuti loojad olid Noilly ja Prat’ide perekonnad Marseille’st. Nende valge kuiva vermuti valmistamiseks kulub aastaid. Esmalt valmib baasvein tammevaatides vähemalt aasta, siis töödeldakse veel veini ilmastikumuutustest tingitud temperatuuril ning alles siis lisatakse taimsed lisandid ja jäetakse lõplikult maitsestuma.

Vermut – aperatiiv või kokteilikomponent?
gonzales-byass-vermut

Vermutit tarbitakse puhtalt vähe. Kokteiliretsepte vermutiga on aga sadu ning tegelikult võib igaüks teha endale meelepärase retsepti. Tuntumad vermuti kokteilid on näiteks Old Army Martini, milles on üks osa magusat vermutit ja kaks osa džinni, kaunistatakse apelsinikoorest spiraaliga. Juhul kui kokteil tehakse kuiva vermuti ja džinniga ning lisatakse oliiv, on nimetuseks Dry Martini. President Roosevelt aga asendas oliivi paari tilga oliivimahlaga ja nii sündis kokteil Dirty Martini. Siit edasi asendati džinn viinaga ja nimeks sai kokteil Vodka Martini, mis sai samuti väga tuntuks.

 

Faktid Vermuti kohta: 

  • aperatiiv ning kokteilide komponent
  • Vermut on pärit Itaaliast Torino linnast
  • valmistatud veinist, ürtidest, maitseainetest, taimedest ning piiritusest (osadele lisatud ka suhkrut)
  • sisaldab vähemalt 75% veini (enamasti valget)
  • Alkoholisisaldus 15-17%
  • Tarbitakse jahutatult

 

Meie valikusse kuulub 2 Vermutit: 

Gonzalez Byass La Copa Vermouth 75cl – La Copa vermutite originaalretseptid pärinevad 1900 algusest. Kaubamärk La Copa ise aga aastast 1886, ehk Gonzalez Byass on üks pikema ajalooga bränd. Baasveiniks on siin tavapärase lihtsakoelise veini asemel Oloroso ja Pedero Ximenes šerri, mis Solera meetodina on küpsenud vaatides enam kui 8 aastat. Ja just selles võlu peitubki. Lisatud vürtsidest on kesksel kohal veriapelsini koor, kaneel, nelk, piparrohi ja muskaatpähkel. Tulemuseks sulnis mõrkjas-magus vürtsidega looritatud eliksiir.

Gonzalez Byass La Copa Vermouth Extra Seco 75cl – Baasveiniks on siin tavapärase lihtsakese valge veini asemel fino šerri, mis naturaalse elava pärmseene flor all enam kui 4 aastat maitseid-aroome kogunud. Siit ka erinevus, kordumatus. Klassika, mitte nii magus (extra seco) aga topeltnaudinguna, mikstuur küpsetest tsitrusviljadest, mõrkjas-soolakast piparrohu ja vürtside segust, mida saadab veinibalsami järelhõng.

 

Meie valikusse kuuluvad Vermutid