Malbec viinamarjad
Milline vein on Malbec ja kus neid toodetakse?

Täna tähistame Malbec viinamarja päeva!

17.04 tähistatakse rahvusvahelist Malbec viinamarjapäeva! Selle puhul on tavahinnaga Malbec viinamarjast valmistatud veinid -30%. Soodustuse saamiseks kasuta koodi: MALBEC30

Soodustus kehtib 16.04-23.04

MALBEC PRANTSUSMAAL

Malbec viinamarjad

Malbec viinamari on pärit Prantsusmaalt, kus seda kasutatakse peamiselt Bordeaux piirkonnas valmistatud veinides segamini koos teiste viinamarjadega. Malbec on sealsetes punastes veinides üks neljast täiendavast lubatud viinamarjast. Prantsusmaa seguveinides on Malbeci osakaal tavaliselt vähem kui 2 protsenti segust. Ajalooliselt oli Malbec piirkonna suurima kasvatamisalaga viinamari. 1956. aasta tõsine pakane pühkis ära märkimisväärse osa Malbeci viinamarjadest ning edaspidi hakati nende asemel kasvatama marju Merlot ja Cabernet Franc. Malbeci viinamarja kerge kalduvus mädanemisele pani paljusid veinivalmistajaid vältima liiga suure osa viinamarjapuude istutamist, mistõttu nad kasvatasid antud marja just nii palju, et seda piisaks veinile umbes 2% jagu lisamiseks.
Ainus piirkond Prantsusmaal kus valmistatakse Malbec viinamarja sordiveini on Cahors’i edelaosa, mis asub Bordeaux’st umbes 130 miili idas. Sealsed Malbec veinid on keskmise kuni kõrge tanniinisisaldusega ja intensiivse tumedate marjade maitsega. Kuigi Malbec on sealse piirkonna lipulaev siis lubavad AOC seadused lisada segudusse kuni 30 protsenti ka Merlot või Tannat viinamarju.

 

MALBEC ARGENTIINAS

Üheksateistkümnenda sajandi keskel, kui rühm Argentina veinitootjaid konsulteeris prantsuse agronoomi Michel Pouget’iga tema mõtete kohta marjadest, mida nad peaksid Argentina veini kvaliteedi parandamiseks istutama, soovitas ta viinamarja Malbeci. Sealsete veinikasvatajate istutatud viinamarjapuud arenesid piirkonna kuumas kliimas ja kasvasid kõrgemaks ning neil ei ilmnenud ühtegi haigust, millega Prantsusmaa veiniitootjad varem olid kokku puutunud. Peaaegu 100 aastat pärast viinamarjapuude istutamist jäi Malbec veiniks, mida tarbiti Argentiinas ja mida eksporditi väga vähe. Isegi kui veini kvaliteet tõusis aastate jooksul tänu kaasaegsete tehnikate kasutuselevõtule, teadsid ülejäänud tarbijad maailmas sellest endiselt väga vähe. Alles 2000. aastate alguses võtsid veinijoojad täielikult omaks Argentina Malbeci ning selle taskukohase hinna ja head omadused.
Argentiina kõrgel asuvast Mendoza alampiirkondadest Uco Valley ja Lujan de Cuyo pärit Malbec on omaduselt puuviljane ja sametise profiiliga mida toetavad kõrge happesuse ja tanniinide tase. Kesksel kohal maitses ja aroomis on Mustikas, punane ploom ja kakao koos ürtidega.

 

MALBEC JA TOIT

Üks põhjus, miks Malbec viinamarjast valmistatud veinid on nii populaarsed tuleb nende sobivusest erinevate toitudega. Alates eelroogadest pearoogade ja isegi magustoiduni – Malbec’i võib juua peaaegu kõige kõrvale. Veini tugev keha ja mõõdukas alkoholi sisaldus muudavad selle liha, eriti suitsuse või vürtsidega küpsetatud punase liha kõrvale loomulikuks lisandiks. Kuivad punased veinid ei ole üldiselt tüüpilised magustoiduveinid, kuid Malbec võib töötada õige roaga. Vältige kõike liiga magusat, kuna see muudab veini maitse hapuks ja mõrkjaks, valige midagi rikkalikku ja rasvast, näiteks juustukook. Kui valite juustu, siis sobib hästi näiteks pähkline manchego, terav cheddar või stilton.

 

Faktid Malbec viinamarjasordi kohta:Malbec viinamarja profiil

  • Pärit Prantsusmaalt
  • Prantsusmaal kasutatakse tavaliselt seguveinis 2% Malbeci
  • Tänapäeval saanud tuntuks kui Argentiina veinisort
  • Tugeva karakteriga, keskmisest kõrgema alkoholisisaldusega
  • Kõrge tanniinsusega
  • Maitses domineerivad tumedad marjad
  • Hea toidusobivus paljude roogadega

Vaata meie valikusse kuuluvaid Malbec viinamarjasordist valmistatud veine.

Meie valikusse kuuluvad Malbec veinid