AJALUGU
Garda veini edulugu ulatub Vana-Rooma ajastusse, mil veini saatis märkimisväärne populaarsus ja keiser Julius Caesari heakskiit.
Pärast Teist maailmasõda hakkas Garda veinitootmispiirkond kiiresti arenema, millega kaasnes 1966. aastal termini GARDA ametlik kasutuselevõtt, tähistamaks nii järveäärsetel aladel toodetud veine.
1968. aastal omistati Garda piirkonna veinidele DOC staatus, et kaitsta kohalikke eripärasid, sh GARDA DOC, LUGANA DOC ja BARDOLINO DOC.
Täna on Garda veinide maine taas tugevnenud ja neid peetakse oma kvaliteedi ja autentsete maitseomaduste poolest üha rohkem tunnustatud ja väärtustatud veinideks Itaalia veinimaastikul.
GARDA DOC VALGE VEINI TOOTMISPIIROND JA PÕHIOMADUSED
Casa Charlize Lago d’Oro Garda veini valmistatakse peamiselt Garganega, Chardonnay ja Pinot Grigio viinamarjadest, millele lisanduvad vähem tuntud kohalikud sordid, lisades veinile lillelist intensiivsust.
Viinamarjad pärinevad Garda järve ümbruses asuvatest viinamarjaistandustest. Põhjaosa värskus on leevendatud järve ja mägede lähedusega, luues tingimused, mis meenutavad Vahemere ääres asuvaid veinitootmise piirkondi. Muldade koostis varieerub piirkonniti – lääneosas on rohkem moreen- ja merelise päritoluga pinnaseid, idas aga vulkaanilise päritoluga mullad. Need erilised tingimused annavad veinile suurepärase tasakaalu, kus mineraalne värskus sulandub hea struktuuri ja täidlusega. Tulemuseks on maitseküllane ja meeldiva tekstuuriga vein.
VEINI VALMISTAMINE
Viinamarjad korjatakse septembri viimase kümne päeva jooksul. Järgneb õrn pressimine. Fermentatsioon toimub madalal temperatuuril. Vein küpseb terasest mahutites umbes 1 kuu, mis annab talle märkimisväärse aromaatse komplekssuse.
ISELOOMUSTUS JA TARBIMISSOOVITUS
Heleda õlgkollase värvusega. Bukett delikaatne, valgete lillede ja puuviljade aroomidega. Maitse harmooniline ja pehme, värske järelmaitsega.
Ideaalne mereandide, eelroogade ja taimetoitude juurde.
Serveerida temperatuuril 8 – 10 °C.